Follow by Email

17 Kasım 2009 Salı

MARMELATLI KEK


Hamur Malzemeleri:


4 su bardağı un

1 yumurta

2 çay bardağı süt (ılık)

1 çay kaşığı tuz

50 gr.margarin (SANA hamur işi ,yumuşak)

2 çorba kaşığı toz şeker

1 paket instant maya


İç Malzemeler:


1 su bardağı dövülmüş fındık (ya da ceviz)

1/2 su bardağı marmelat (ben turunç marmelatı kullandım)

1 su bardağı kuru üzüm

1 tatlı kaşığı tarçın

9-10 adet çok küçük doğranmış kayısı kurusu


Üzerine serpmek için pudra şekeri


YAPILIŞI:Un derince bir kabın içersine konur,ortası havuız gibi açılır ve hamur için gereken tüm malzemeler eklenip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Düz bir zeminde , merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır (çok ince olmasına gerek yok) Bu arada çukur bir kase içinde iç harç için gereken tüm malzemeler harmanlanır ve dikdörtgen şeklinde açılmış hamurun her tarafına bu malzeme yayılır.Hamurun uzun tarafından başlanarak dikkatlice rulo yapılır,kendi etrafında sarılır ve yağlanmış bir tepsiye yerleştirerek 45 dk. kadar bekletilir. (Eğer isterseniz hamuru rulo yaptıktan sonra kendi etrafında sarmadan ,ortası delik kek kalıbının içine de yerleştirebilirsiniz) 5 dk. önce 180 dercede ısıtılmaya başlanmış fırında pişirilir.Çıkardıktan sonra biraz soğuması beklenir ve üzerine bol pudra şekeri elenir. (ben pudra şekerinin içine 1 paket de vanilya ekleyip eledim)

11 Kasım 2009 Çarşamba

HASANPAŞA KÖFTE


Adı çok bilinir,ama çok sık yapılmaz nedense ,benimse vazçemeyeceğim kurtarıcı yemeklerimden biridir,malzemeleri hemen her an mutfaklarımızda bulunur, ister ani bir misafir geldiğinde,ister "bu akşam ne yemek yapsam ?? " durumlarında..Vazgeçmem ve çok severim....


MALZEMELER:

KÖFTE HARCI:

500 gr. az yağlı dana kıyma

3 dilim bayat ekmek içi (ıslatılıp sıkılmış)

1 adet soğan (rendelenmiş)

1 yumurta sarısı

tuz

karabiber


PÜRE:

3 adet büyük patates

tuz

karabiber

1 çay bardağı sıcak süt

1 yemek kaşığı tereyağ (tepeleme)


SOS :

2 adet domates rendesi

1 tatlı kaşığı margarin

tuz

karabiber
1 kahve fincanı su

1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi


YAPILIŞI:Köfte için gereken tüm malzemeler derince bir kapta yoğrulur.Harç, eşit olarak 5 ya da 6 parçaya bölünür elde yuvarlanır ve avuç içinde ortaları biraz çukurlaştırılıp çanak haline getirldikten sonra,sıvı yağ ile yağlanmış fırın tepsisine dizilip önceden ısıtılmış yaklaşık 200 derece fırında 15 dk. kadar pişirilir.Köfteler fırında pişerken iyice haşlanmış olan patatesler soyulup ezilip püre haline getirilir,patatesler sıcakken süt + tereyağ + tuz + karabiber ilave edilip iyice karıştırılır.Ayrı bir kapta sos için gereken (kaşar rendesi dışında) malzemeler 10 dk. kadar pişirilir.Fırından çıkan köftelerin üzerine (fırın yanmaya devam edecek) önce hazırlanan püre daha sonra da domates sos paylaştırılır,tekrar fırına sürülüp 10 dk daha pişirilir.Fırın kapatılır,köftelerin üzerine kaşar rendesi serpilir ve sönmüş sıcak fırında 3-5dk. daha (kaşar peyniri eriyene kadar) tutulup sıcak servis yapılır.

*ŞİMDİ ; Bu köfteleri aynı malzemelerle ama bir farklılık daha ekleyerek de yapabilirsiniz.Şöyle ki;yukarıdaki malzemelere bir de marketlerde hazır halde satılan (rus salatası garnitürü olarak da bilinir) bezelye+havuç+patates konservesinden alıp,suyunu süzdükten sonra bir kaba koyun,üzerine biraz tuz + karabiber + kekik serpip karıştırın.Köfteleri aynen yukarıda yazıldığı gibi hazırlayıp avuç içinde çanak haline getirdikten sonra , ortalarına birer kaşık bezelyeli harçtan koyup kapatın ve avcunuzda top haline getirin,fırın tepsisine dizin,200 derece fırında 15-20 dk. pişirdikten sonra diğer aşamalara geçin,iddia ediyorum , bu hali de çok farklı ve güzel oluyor,özellikle misafir için yaptığımda bu usulü uyguluyorum.


6 Kasım 2009 Cuma

MUZLU NUTELLA'LI CUP CAKE


Yine nutella (ne demiştik efendim? Eveeett :ŞEYTANIN KAVANOZA GİRMİŞ HALİ :)) yine cupcake,yine tatlı bir tarif....Ama bu sefer mutfak teraziniz olmasa da olur,daha bir Türk usulü oranlar mevzu bahis...


MALZEMELER:

3 adet oda ısısında bekletilmiş yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı vanilya (1 paket)

1 su bardağı + 1 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı kakao (tepeleme)

1 paket kabartma tozu

200 gr. bitter çikolata

100 ml.krema (1/2 kutu pınar krema kullandım)

1/2 kavanozdan biraz fazla nutella (üzerine sürmek için)

1 adet büyük muz


YAPILIŞI:Öncelikle fırın 180 derecede ısıtılır.Derin bir kap içinde şeker + yumurta + vanilya kabarana kadar çırpılır.Bu arada 200 gr.bitter çikolata benmari usulü eritilir ve çırpılmakta olan yumurtaya ilave edilir.Çırpma işlemi devam ederken (bu sebeple ayaklı mikserler çok işe yarıyor bu tarifte) un + kakao + kabartma tozu başka bir kap içine elenir.Muz çatalla iyice ezilir.Çikolatalı karışıma önce muz eklenir , çırpılmaya devam edilir,daha sonra da unlu karışımı ilave edilip biraz daha çırpılır.En son krema da ilave edilip çırpma işlemi bitirilir.Cupcake kalıplarının içleri hafif yağlanır(ben çiçekyağ ile yağladım),kek karışımı kalıpların yarıları doldurulacak şekilde paylaştırılır(kalıpların yarısını geçmesin,çok kabarıp taşabiliyor).Önceden ısıtılan fırında yaklaşık 20 dk.kadar pişirilir.Tezgaha alınan keklerin bir saat kadar soğuması beklenir ve en son olarak üzerlerine bir bıçak yardımı ile uygun miktarda nutella sürülür.

5 Kasım 2009 Perşembe

ÇİKOLATA DOLGULU KURABİYE


Tarif , yabancı bir dergiden,bu sebeple yine en önemli malzememiz bir mutfak terazisi.Maalesef gramı gramına malzeme oranlarına sadık kalmak gerekiyor ...


MALZEMELER:

240 gr.un

110 gr.toz şeker

140 gr.oda sıcaklığında tereyağ (ya da margarin)

1 yumurta (hafif çırpılmış)

15-20 adet yaprak çikolata (bu tarifin sevdiğim yanı da bu;o çikolataları misafir için alırız ve her seferinde bir kısmı kalır.İşte kalanları tüketmek için mükemmel bir yol :))


YAPILIŞI: Öncelikle fırın 180 derecede ısıtılır.Un + şeker + yağ yoğurma kabında iyice birbirine yedirilir.Çırpılmış yumurta eklenip hamur iyice toparlanır ve streç filme sarılıp 30 dk. buzdolabında bekletilir.Bu sürenin sonunda hamur dolaptan çıkartılır,hafif un serpilmiş tezgahta biraz yumuşayana kadar yoğrulur.Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır,avuç içersinde düzgün bir şekilde açılır ortasına bir adet (çikolata tadının daha yoğun olmasını istiyorsanız 2 adet üst üste) yerleştirilir,hamur düzgünce kapatılır.Hazırlanan kurabiyeler pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine dizilir,üzerlerine çatalla bastırılarak şekil verilir,önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dk. pişirilir,çıkardıktan sonra 15-20 dk , tepsi tezgahta soğutulduktan sonra kurabiyeler alınır.