Follow by Email

28 Ekim 2009 Çarşamba

LİMONLU CUPCAKE


Yeni hobim:cupcake & cheesecake...Bir bunlar eksikti,hiç benim gibi acı,ekşi,tuzlu,bol kırmızı etli,hamurlu yiyecekler yapan ve tüketen bir insana yakışıyor mu??? Neymiş? cupcake & cheesecake !!! Aptal amerikan icatları demek lazım amaaa...Benim kerata ölüyor bunların yoluna,naparsın annelik !! Yakın zamanda yapmaya başladım bunları ve ilk tecrübem "limonlu cupcake" ile oldu.Yok , inkar etmeyeyim sonuç gerçekten farklı.Yani,hani tamam bizim de annelerimizin,komşu teyzelerimizin vs vs yıllardır yaptıkları "kağıtta kek", "kağıtta pasta" gibi klasik tariflerimiz vardır ama,yok yok,bu çok farklı.Biliyormuş ağzının tadını hınzır amerikalılar.Şimdi söyleyeceklerim ise Manisa'lı dostlarımı ilgilendiriyor;Bu tip tarifleri uygularken yaşanan en büyük sıkıntılardan biri de uygun malzeme bulamama durumudur,hah, ,işte derdimize derman bir yer açıldı Manisa'da "PASTALAND" (Canım arkadaşım Gülay,çok teşekkür ederim,pazartesi ilk işim okuldan sonra,gidip burayı bulmak oldu,çalıştıran bayanlara da söyledim bir arkadaşım sayesinde buldum sizi diye,hemen ilk alışverişimi de yaptım,ürünler harika...) Çarşıda ki Beyaz Fil in karşı aralarından birinde açılmış,gidin , görün,eksiklerinizi tamamlayın derim,çok neşeli bir yer,sonra da hemen "limonlu cupcake" yapın,afiyet olsunnnn :)))


KEK MALZEMELERİ:


*Öncelikle kesinlikle ama kesinlikle bir mutfak terazisi :) (yoksa işiniz çok zor )

120 gr.un

150 gr.toz şeker

1 paket kabartma tozu

2 çorba kaşığı limon rendesi

40 gr.tereyağ (oda sıcaklığında ve kesinlikle tereyağ,margarin olmaz)

120 ml.süt

1 yumurta


YAPILIŞI:Fırın önceden 170 dereceye getirilir.Bir çırpma kabına un+ toz şeker + kabartma tozu + limon kabuğu rendesi + tereyağ konur ve düşük devirde tüm malzeme kum gibi bir görüntü alana kadar karıştırılır.Süt yavaş yavaş ilave edilip çırpmaya devam edilir.En son yumurta ilave edilip tüm malzeme biraz daha çırpılıp,birbirine yedirilir.Kağıt kalıpların içleri biraz sıvı yağ ile yağlanır ve kek karışımı kalıpların yarısına gelene kadar paylaştırılır (sakın yarısını geçmesin) Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk kadar pişirilir ve fırından çıkarılıp krema sürmek için soğumaya bırakılır.


LİMONLU KREMA MALZEMELERİ:

200 gr.pudra şekeri (elenmiş)

80 gr tereyağ (oda sıcaklığında)

2 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi

25 ml.süt

(varsa,şart değil) çok az sarı gıda boyası


YAPILIŞI:Pudra şekeri + limon rendesi + (kullanacaksanız) gıda boyasını (ben kullanmadım) bir kapta mikser ile iyice çırpın.Mikserin devrini biraz düşürüp,azar azar (zaten çok az olan :)) sütü ilave ederek çırpmaya devam edin,sütün tamamını ilave ettikten sonra 10 dk kadar daha hızlı devirde çırpın (ne kadar çok çırparsanız o kadar hafif oluyor) Cupcake ler soğuyunca bir bıçak yardımı ile kremayı üzerlerine sürün (veya benim bir daha ki sefere deneyeceğim gibi krema sıkma torbası ile üzerlerine sıkın)

27 Ekim 2009 Salı

AÇMA


Üniversite yıllarımın sabahlarının en önemli anlamı,atölyeye girmeden önce yediğim o mis gibi açmalar ve bir fincan taze çaydı.Bayılırım açmaya....


MALZEMELER:


2,5 su bardağı un

1 kahve fincanı toz şeker

1 paket instant maya

1 yemek kaşığı tuz

100 gr. oda sıcaklığında margarin (SANA tereyağ lezzeti)

1 kahve fincanı sıvıyağ

1 su bardağı ılık su

HAMURU AÇMAK İÇİN:

1 çay bardağı sıvıyağ

1/2 paket SANA tereyağ lezzeti (yumuşak)

2 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

susam

çörekotu

İÇ HARÇ:Arzunuza göre; rendelenmiş beyaz peynir,ya da zeytin ezmesi ya da patatesli harç


YAPILIŞI:Unu eleyip ortasını havuz şeklinde açın,instant mayayı + hamur için yazılmış tüm malzemeyi ekleyip,kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.(eğer hamur elinize fazla yapışıyorsa çok az daha un ilave edebilirsiniz)Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp,avcunuzda yuvarlayıp ,bol sıvıyağ ile yağlanmış bir tepsinin içine yerleştirip,20 dk.kadar hamuru dinlendirin.Dinlenmiş hamurları tek tek düz bir zemin üzerinde (çok fazla inceltmeden) açıp,her birinin ortasına birer tatlı kaşığı yumuşak margarin sürüp,istediğiniz iç harcı da yaydıktan sonra,rulo yapıp,hamuru simit şeklinde yuvarlayıp bağlayın (ortası biraz delik kalsın)Açmaları , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin,üzerlerine yumurta sarısı sürüp,susam + çörekotu serpin ve 30 dk. kadar bekletin.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında,20 dk. kadar pişirin.

NUTELLA'LI KREP


Özellikle çocukların dayanamayacağı bir lezzet,ama nutella ya kim dayanabilir?Bilinenin aksine nutella alman üretimi değil , (-ki 80'li yıllarda nutella Türkiye ye sadece Almanya dan tatil için ülkesine gelen "almancı"lar tarafından getirildiği için , alman patentli bir ürün olduğu düşünülür hep ) İtalyan Ferroro firması tarafından dünyaya kazandırılmış bir lezzetdir.Yaygın inanışa göre de (-ki ben de katılıyorum) şeytanın kavanoza girmiş halidir,bir kere tadına bakarsınız , bir daha asla aklınızdan,kalbinizden,damağınızdan,kanınızdan çıkmaz o lezzet (hiç tatlı sevmeyen ben bile !) Yer ,yer , sonra da o boş kavanoza bakıp,lanetler okuyup, "bir daha asla !!!" diye kendinize sözler verip,bir haftaya kalmadan,"ama kan şekerim düştüüüü" şeklinde sudan bahanelerle,kafanızı yine bir nutella kavanozunun içinde bulursunuz.....Hadi,kan şekeriniz düşmüştür yine,bir de kreplisini deneyin :)))


MALZEMELER (1 kişi )


1 yumurta

100 ml. süt

1 yemek kaşığı un (tepeleme)

çay kaşığının ucu ile tuz

1 çay kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı nutella

1 yemek kaşığı damla çikolata


YAPILIŞI: Yumurta + un + süt + tuz , mikserde boza kıvamına gelene kadar çırpılır,dar kenarlı bir tavada , orta ateşte tereyağ eritilir ve karışım tavaya dökülerek her iki tarafı altın rengini alana kadar kızartılır.Tabağa alınan krebin içine hemen 2 yemek kaşığı nutella sürülür ve yarım ay şeklinde kapatılır,en son üzerine 1 yemek kaşığı (isteğinize bağlı,ama ilave edilince lezzeti daha da güzelleşiyor) damla çikolata serpilip,sıcak servis yapılır.

26 Ekim 2009 Pazartesi

TALAŞ BÖREĞİ


Klasik olarak bu börek tarifinin harcına genellikle havuç,bezelye,patates vs ilave edilir ancak ben sadece ve sadece Gediz teyzemin usulü olan iç harcı kullanıyorum ve iddia ediyorum ki böylesi çok daha hafif ve lezzetli oluyor.


MALZEMELER:


2o adet milföy hamuru (superfresh den şaşmayın derim)

300 gr.bifteklik dana eti (tavla zarı büyüklüğünde küp doğranmış)

3 adet olgun domates (kabuğu soyulmuş,çekirdekleri ve suyu atılmış,küp şeklinde doğranmış)

4-5 adet yeşil biber (arzunuza göre acı veya tatlı,ince kıyılmış)

1 büyük kuru soğan (küçük doğranmış)

1 tatlı kaşığı salça (biber ya da domates)

tuz

karabiber

1 yemek kaşığı tepeleme margarin

üzerine sürmek için; 1 yumurta sarısı

susam ve çörekotu


YAPILIŞI:Orta boy bir tencere içine margarin konur ve eriyince önce soğanlar hafif pembeleştirilir,hemen etler ilave edilip öncelikle kısık ateşte kendi suyunu salıp çekmesi sağlanır,daha sonra 1/2 su bardağı su ilavesiyle 30 dk.kadar kısık ateşte pişirilir.Sırasıyla domates + yeşil biberler + salça + tuz + karabiber eklenip,tüm malzemenin iyice pişip , suyunun çekilmesi sağlanır.Bu harç başka bir kaba alınıp , tamamen soğuması beklenilir.Her bir milföy hamurunun ortasına iç harçdan birer tatlı kaşığı (tepeleme) konularak,dört bir köşesi ortada birleştirilir ve kat yeri altda kalacak şekilde , yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Böreklerin üzerine bir fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülüp,susam + çörekotu serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında böreklerin üstü iyice kızarana kadar pişirilir.

ŞARAP SOSLU TAVUK


Daha önce yazdığım "dana rosto" tarifinin tavuğa uyarlanmış hali,çok güzel bir tarif.Özellikle et tüketimi tercihini sadece beyaz etden yana kullanan kişiler için...


MALZEMELER: (4 kişilik)


2 adet tavuk göğsü

1 adet kuru soğan (ince kıyılmış)

3-4 iri diş sarmısak (küçük doğranmış)

2 adet defne yaprağı

tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay bardağı zeytinyağ (riviera)

200 ml.beyaz şarap

1 yemek kaşığı un (tepeleme)
2 su bardağı su


YAPILIŞI: Orta boy bir çelik tencere içine boylamasına birer parmak kalınlığında doğradığınız tavuk etlerini yerleştirin.Üzerlerine ince doğranmış kuru soğan + sarımsak + tuz + karabiber + defne yaprakları + zeytinyağ ilave ettikten sonra,harlı ateşte tavuk etleri renk değiştirene kadar kızartın. (bu aşamada soğan ve sarmısakların da hafif renk değiştirip karamelize olması gerekmektedir)Kızaran etlerin üzerine şarap ekleyip bir iki dk. kadar daha harlı ateşte pişirip ateşi kısın ve suyu da ekleyip,tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 30. pişirin.Pişen tavuk etlerini ayrı bir kaba alıp tencerede hafif ateşte kaynamakta olan suyun içine unu ekleyin ve bir çırpma teli yardımı ile boza kıvamına gelene kadar kaynatın.Son olarak ,tenceredeki sosun içinden defne yapraklarını alıp atın ve bir blendır yardımı ile sosu pürüzsüz hale getirip,ayrı bir kap içersinde bekleyen tavukların üzerine döküp, sıcak servis yapın.

*Ben , bu yemeğin servisini fotoğrafta görülen , altı mum ile ısıtılan kaplarda yapıyorum ve mutlaka patates püresi eşliğinde sunuyorum.Eğer bu tarz bir kabınız yoksa , sosu sıcak tutup , tek tek tabaklara da servis yapabilirsiniz.

YOĞURTLU PEYNİR TURŞUSU


Tarifin içinde sarmısak olmadığı için ,ister meze olarak,isterseniz kahvaltılık olarak tüketin (ben tercihimi mezeden yana kullanıyorum genellikle :))


MALZEMELER:

250 gr.rendelenmiş ezine peyniri

250 gr.süzme yoğurt (mümkünse güvenilir bir mandradan açık olarak alın,hazır paketlenmiş olanların tadı krema gibi oluyor)

2-3 adet yeşil biber (arzunuza göre acı veya tatlı,ince doğranmış)

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı biberiye

yeteri kadar sızma zeytinyağ

kavanoz


YAPILIŞI: Zeytinyağ dışındaki tüm malzemeleri , derin bir kap içersinde iyice yoğurun,yumurta büyüklüğünde toplar yaparak yuvarlayın ve bir kavanozun içine yerleştirin,son olarak tamamını kaplayacak kadar zeytinyağ ilave edip,buzdolabında 2 gün bekletip,1 hafta içinde tüketin.

3 Ekim 2009 Cumartesi

YOĞURTLU PANCAR EZME


Ben bu tarifi,bir arkadaşımdan alıp,uygulayana kadar ömrüm boyunca pancarın hiç bir türlüsünü tatmadım.(Hoş;bu tariften sonra da başka bir türlüsünü tatmaya niyetim yok ) Böylesi çok hoşuma gitti,tam rakı mezesi bence , deneyin derim...


MALZEMELER:

4 adet orta irilikte pancar(haşlandıktan sonra soyulup,rendelenmiş)

2 adet kuru soğan(rendelenmiş)

1/2 su bardağı zeytinyağ

3-4 diş sarmısak

1/2 kg.süzme yoğurt

tuz


YAPILIŞI:Derince bir tavaya konulan yağ kızdırılır ve rendelenmiş soğanlar pembelrştirilir,üzerine hemen rendelenmiş pancarlar ilave edilip ara ara karıştırılarak yaklaşık yarım saat hafif kavrulur,başka bir kaseye alınıp soğuması beklenir.İyice soğuduktan sonra tuz ve sarmısak ilave edilmiş süzme yoğurtla karıştırılıp,servis yapılır.

GAVURDAĞ SALATASI


En güzelini,en muhteşemini Forum Bornova "TİKE" de yapıyorlar,ne zaman gitsem orada şaşmaz menüm (tavsiye ederim): gavurdağ salatası + fındık lahmacun + tike kebap.Ben Tike'nin gavurdağ salatasının malzemelerini yazıyorum,başka da ilave malzeme kabul etmem,edemeeeemmmm.....


MALZEMELER:

4 adet domates (kabukları soyulmuş,çekirdekleri ve suyu alınmış ,nam-ı diğer mutfak literatüründeki adıyla : konkase domates)

2 adet çok küçük doğranmış kuru soğan (elde doğranacak)

1/2 demet maydanoz (çok ince kıyılmış)

2-3 yemek kaşığı nar ekşisi

1/2 limon suyu

1 kahve fincanı zeytinyağ (sızma)

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

tuz

az suyla inceltilmiş biber salçası

en üstüne süslemek için orta irilikte dövülmüş 1 avuç ceviz


*Ceviz dışındaki tüm malzemeler derince bir kapta harmanlanır,en üste ceviz serpilerek yayvan bir tabakta servis yapılır.

ZEYTİN PİYAZI


"Ne varsa eskilerde var" diye boşuna söylenmemiş,tanrım ne kadar eski bir tarif , kimbilir nereden buldum?Ama çok güzel,çok lezzetli....


MALZEMELER:

2 su bardağı biberli zeytin(ince kıyılmış)

1/2 demet maydanoz(ince kıyılmış)

5-6 adet taze soğan (ince kıyılmış)

1 su bardağı (orta irilikte dövülmüş) ceviz

tuz

1 tatlı kağığı pul biber

1 kahve fincanından az nar ekşisi

1 kahve fincanı (tam dolu) zeytinyağ


YAPILIŞI:Tüm malzeme derin bir kapta iyice harmanlandıktan sonra yayvan bir servis tabağına alınır ,biraz bekletildikten sonra servis yapılır. (Bir süre bekletildiğinde lezzetler tam anlamıyla birbirine işliyor)

SOSİSLİ PATATES SUFLE


Gülaycııımmm,canım arkadaşım,(1 hafta gecikme ile) tarifin hazır hayatım,çok öptüm seni...A, bu arada hong kong nakliyesi tamam,uğra hayatım bir ara :))


MALZEMELER:

1,5 kg.patates

tuz + karabiber

2 yumurta sarısı

1 yumurta

60 gr. tereyağ

100 gr + 100 gr taze kaşar peyniri (rendelenmiş)

2-3 yemek kaşığı galeta unu

200 gr sosis (halka halka doğranıp,1 tatlı kaşığı margarin + 1 tatlı kaşığı biber salçası + 1 fincan su ile pişirilmiş)


YAPILIŞI:Patatesler üzerlerini kaplayacak kadar bol su ile iyice yumuşayıp, çatlayana kadar haşlanır.Henüz sıcakken kabukları soyulur ve iyice ezilerek püre haline getirilir.Yumurta sarıları + yumurta + tuz + karabiber + tereyağ + 100 gr kaşar rendesi ilave edilir ,tüm malzeme iyice ezilir.Tabanı düz bir kek kalıbının ( ya da teflon tepsinin) içine önce yağlı kağıt döşenir,bir kaç kaşık sıvı yağ ile yağlanır ve bol galeta unu serpilir.Patatesli malzemenin yarısı kalıba yerleştirilir el ile sıkı sıkı bastırılır, salçalı sosisler yerleştirilip , kalan 100 gr. kaşar rendesi de serpildikten sonra,kalan patatesli malzeme yerleştirilip, el ile bastırılıp , üzeri düzeltilir.Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dk. kadar pişirilip,hemen kalıptan çıkarılıp, mutlaka sıcak servis yapılır.(Oldukça yumuşak ve yapışkan bir malzeme olduğu için kalıptan çıkarmadan önce mutlaka bir bıçak ile hafifçe suflenin kenarlarını açın ve kesinlikle yağlı kağıt kullanmadan yapmayın.Sonuç, yıllar önce bir kere de olsa benim için hüsran olmuştu ! )