Follow by Email

24 Temmuz 2009 Cuma

TIĞ İLE FİLE İŞİ











Canan'cığımın güzel oğlu Toby 7 Temmuz da 1.yaşını bitirdi....Geçen sene bu zamanlar soluksuz hazırlıyordum canım arkadaşıma bu işleri.Tığ ile yapılan file işi beni acaip rahatlatıyor ve yaptıklarımdan müthiş bir keyif alıyorum..Düşünüyorum da ; eğer elimizden gelen herhangi bir iş,hobimiz varsa (her ne olursa) hem kendimize , hem dostlarımıza bu işleri yapmalıyız.Birbirimizin hayatlarında izler bırakmak adına bence müthiş güzel bir yöntem.İlgilenenlere özellikle önerim http://www.kiziminceyizi.blogspot.com/ müthiş örnekler bulabileceğiniz bir blog.Buradan da bahane ile , bu güzel , zevkli blogu hazırlayan bayana teşekkür ederim....

23 Temmuz 2009 Perşembe

ŞEFTALİ KAPAMASI


İsim komik ! Ama,ben ne yapayım? Orjinal ad bu idi.Bence Türkiye de çıkan tüm yemek dergileri bir tarafa, SOFRA dergisi apayrı bir tarafa,ordan aldığım bir tarif bu...


MALZEMELER:

1 çay bardağı eritilmiş margarin

1 çay bardağı pudra şekeri

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurta

1/2 limon suyu

1 paket kabartma tozu

aldığı kadar un


İÇ HARÇ MALZEMELERİ:

2 adet şeftali

2-3 çorba kaşığı dövülmüş fındık

2-3 çorba kaşığı kuru üzüm


YAPILIŞI: Margarin + pudra şekeri + sıvıyağ + yoğurt + yumurta + limon suyu + kabartma tozu derin bir yoğurma kabı içersinde karıştırılır, üzerine azar azar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.İç harç için,şeftaliler soyularak küp şeklinde doğranır,üzerine fındık ve kuru üzüm ilave edilerek karıştırılır.Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır, el içinde açılır ve içine şeftalili karışım konularak kapatılıp,top şeklinde yuvarlanır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ortalama 30-40 dk. kadar pişirilir.

PATATESLİ ÇÖREK


Kutsal patates,sen hangi yemeğin içine girersen gir,lezzeti ,varlığından ötürü bin misli artar....


MALZEMELER:

200 gr. oda sıcaklığında yumuşamış margarin

1 çay bardağı yoğurt

2 adet yumurta

1 paket kabartma tozu

aldığı kadar un

tuz


İÇ MALZEMELER:

1 adet kuru soğan

1 çay bardağı zeytinyağ

1 çorba kaşığı biber salçası

4 adet haşlanmış patates (rendelenmiş)

tuz

karabiber

kimyon


YAPILIŞI:Soğan rendelenir ve 1 çay bardağı zeytinyağda hafif pembeleştirilir.Ardından haşlanmış patatesler rendelenip soğana ilave edilir,bir-iki dk. pişirildikten sonra , salça + baharatlar + tuz ilave edilip iyice karıştırılır ve ocaktan alınıp ılınmaya bırakılır.Derin bir kabın içersine margarin + bir çay bardağı yoğurt + yumurtalar (bir tanesinin sarısı böreklerin üzerine sürmek için ayrılacak) konup mikser ile iyice karışana kadar çırpılır.Bu karışıma azar azar un + tuz + kabartma tozu ilave edilip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hamur üç eşit parçaya bölünür,her bir beze merdane ile 1 cm. kalınlığında açılır,patatesli harç da üçe bölünüp , açılmış yufkaların üzerine yayılır ve hamurlar rulo yapılır.Üç parmak kalınlığında doğranıp, önceden yağlı kağıt serilmiş tepsiye diklemesine dizilir,üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 200 derece fırında pişirilir.

ÜSKÜP BÖREĞİ


Uzuun süre önce Hürriyet gazetesinin haftasonu verdiği , tarifleri Oktay ustaya ait olan bir dergiden öğrenmiştim bu böreği,çok ama çok lezzetli. A , tabii benim gibi kırmızı ete had safhada düşkün olanlar için çok lezzetli....


MALZEMELER:


5 adet yufka

150 gr tereyağ (ya da margarin) ( ben yarı yarıya ikisini karıştırdım)

2 adet yumurta

3 çorba kaşığı yoğurt

3 diş sarmısak

3 çorba kaşığı un

1 tatlı kaşığı limon suyu

500 gr.kuşbaşı et (kuzu ya da süt dana -ki ben süt dana kullandım)
üzerine :
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı pul biber


YAPILIŞI:Öncelikle et iyice yumuşayana kadar pişirilir.Yufkalar buruşturularak fırın tepsisine yerleştirilir , her yufkanın arasına eritilmiş yağ sürülür,en üstteki yufkaya da yağ sürdükten sonra kare şeklinde dilimlenir ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.Bu arada derince bir kase içine; 3 çorba kaşığı yoğurt + 3 çorba kaşığı un + 2 adet yumurta + limon suyu + rendelenmiş sarmısak konur ve bir çırpma teli ile iyice çırpılır.Daha sonra bir su bardağı kadar su ilave edilir (ben eti önceden pişirdiğim için soğumuş et suyundan ilave ettim )Bu karışım ağır ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.Üstleri iyice kızaran yufkalar fırından alınır,etin haşlama suyundan iki kepçe kadar üzerlerine gezdirilir,haşlanan et yufkaların üzerine yayılır,muhallebi kıvamında pişen sos etlerin üzerine dökülüp bir kaşığın tersi ile düzeltilir.En son, 1 yemek kaşığı tereyağ ile 1 tatlı kaşığı pul biber kızdırılıp böreğin üzerine gezdirilir , 5-10 dk.kadar daha kızgın fırında tutulup sıcak servis yapılır.

LOKUMLU BÖREK


Yeni dostlara,yeni tarifler .....


MALZEMELER:


300 gr. lokum (ben güllü lokum kullandım)

200 gr krem şanti

375 gr. un

125 gr.margarin (oda ısısında yumuşamış SANA Hamurişi)

bir fiske tuz

üzerine serpmek için pudra şekeri


YAPILIŞI:Margarin + toz halinde krem şanti + tuz + un , iyice özleşene kadar yoğrulur (biraz uzun sürüyor) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve el ile yarım santim kalınlığında açılır , içlerine 4-5 adet (benim kullandığım lokumlar küçüktü,eğer elinizde büyük parça lokumlar varsa öncelikle onları küp küp doğramanız gerekir) lokum konularak yarım ay şeklinde kapatılır,kenarları bir fincan tabağı ile kesilerek alınır.Börekler yağlı kağıt serilen bir tapsiye dizilir,önceden ısıtılmış 175 derece fırında üstleri pembeleşene kadar pişirilir,biraz soğuyunca üzerlerine bol pudra şekeri elenir.