Follow by Email

6 Ekim 2007 Cumartesi

BARBUNYA PİLAKİ


Yaz mevsimi geldiğinde genelde sofralarımızdan hiç eksik etmediğimiz barbunya pilakiyi bir de böyle deneyin derim :))

MALZEMELER:

1/2 kg barbunya

3 orta boy domates

1/2 su bardağı sızma zeytinyağ

1/2 limon suyu

1 çay kaşığı tuz

1 küp şeker

1 büyük soğan

1 çay bardağı su

YAPILIŞI:Barbunyalar ayıklanır ve üzerlerini örtecek kadar su ile , kaynamaya başladıktan sonra 5 dk kadar haşlanır ve süzülür.Tencereye zeytinyağ ve küçük doğranmış soğan konularak hafif pembeleştirilir daha sonra kabuğu soyularak küçük doğranmış domatesler ileve edilir ve tencerenin kapağı kapalı olarak 10 dk kadar pişirlir en son haşlanmış barbunyalar , 1/2 limon suyu , tuz , küp şeker , 1 çay bardağı su eklenir ve barbunyalar tam kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirilir,pişme tamamlandığında yemek sadece yağında kalmalıdır.

4 Ekim 2007 Perşembe

MISIR UNUNDA KIZARMIŞ TAVUK LOKMALARI


Finali yine çok sevdiğim bir başka tavuk yemeği ile yapmak istedim.Adana'da yaşadığım yıllarda aynı okulda çalıştığımız sevgili arkadaşım Funda'da konuk olduğum bir gün yapmıştı bana bu tavuk yemeğini.Son derece pratik kolay bir tarif.Yanında pilav ve salata ile de çok güzel gidiyor.Ayrıca minik bir dip not daha;çocuklar bu tavuk çeşidine bayılıyor.En azından benim süs biberi çok seviyor...

MALZEMELER:

2 tavuk göğsü (dilerseniz küçük bagetlerden de kullanabilirsiniz)

1 su bardağı mısır unu

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI:Tavukları bir tencereye üzerlerini örtecek kadar su ile birlikte koyup yaklaşık 30 dk haşlayın.Temiz bir yüzey üzerinde mısır unu , tuz ve karabiberi harmanlayın.Soğuyan tavukları büyük lokmalar halinde doğrayın (eğer baget kullanıyorsanız bagetleri kemikli haliyle kullanın,parçalara ayırmayın)mısır ununa her tarafını bulayıp,bol miktarda kızgın yağda iyice çıtır bir görünüm alana kadar kızartıp , sıcak servis yapın.

SUSAMLI TAVUK ŞİNİTZEL


Diyorsanız ki;farklı bir şinitzel lezzeti olsun,görünüşü ve tadı klasik şinitzele benzesin ama lezzetin arka planında çok farklı tadları duyumsayalım.Öyleyse bir de bunu deneyin.Garanti veriyorum asla pişman olmayacaksınız.

MALZEMELER:

5 adet tavuk göğüs eti

2 yumurta

2 yemek kaşığı hardal

tuz

karabiber

2 çorba kaşığı soya sosu

3 yemek kaşığı un

1,5 su bardağı susam

kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI:Aynen klasik şinitzel tarifinde olduğu gibi tavuk etleri birz inceltilir geniş bir kaba alınır ve üzerlerine soya sosu dökülerek harmanlanır yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakılır.Derin bir kap içersinde yumurta , hardal , tuz , karabiber karıştırılır.Soya sosun içinden alınan tavuk etleri önce una daha sonra hardallı karışıma en son susama bulanır ve genişçe bir tavada kızdırılmış olan sıvıyağda kızartılır.

TAVUK ŞİNİTZEL


Belki çok uzun süre önce hatta blogumu ilk açtığım zamanlarda eklemem geren bir tarifti bu.Yıllardır soframın vazgeçilmezi olan tavuk çeşitleri içinde en önem verdiğim bazen sırf kendime , bazen kocaman bir davet sofrasına sayısız yaptığım bir çeşit.Bildiğiniz gibi şinitzel Avusturya'ya özgü bir yemek çeşidi.Almanca karşılığı "herhangi bir şeyden koparılan, kesilen küçük şey"anlamında.Avusturya'da herhangi bir restaurantda bunu yerken mutlaka yanında özel soslarla, hatta genelde değişik otlarla aromalandırılmış tereyağ ile servis yapılmasına dikkat ediyorlar ve denilen odur ki; Avusturya da şinitzeli yiyebileceğiniz en mükemmel yer "Figlmuller"adında bir şinitzel restaurantı.Sadece Viyana'da iki şubesi olan ama insanların önünde saatlerce tek bir şinitzel yiyebilmek için kuyrukta bekledikleri bir yer.Ne müthiş...Görmek ve yerinde tatmak isterdim.Kimbilir? Belki bir gün...

MALZEMELER:

3 tavuk göğsü

1 yumurta

2 yemek kaşığı un

1/2 su bardağı galeta unu

tuz

karabiber

toz kırmızı biber

kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI:

Tavuk göğüsleri bir et tokmağı ile çok zedelenmeden biraz inceltilir.Sırayla önce un, sonra yumurta en son tuz, karabiber,toz kırmızı biber ile harmanlanmış galeta ununa bulanır ve bir tavada kızdırılmış sıvı yağda her iki yüzü de güzelce kızarana kadar pişirilir.

Şimdi farklı bir lezzet yakalamak için size önerebileceğim bir sos tarifim var.

MALZEMELER:

3 adet kornişon turşu

3 yemek kaşığı tepeleme mayonez

1 tatlı kaşığı hardal

1 adet taze soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağ

1/2 limon suyu

tuz

karabiber

YAPILIŞI:Tüm malzemeler bir mutfak robotunda macun haline gelene kadar karıştırılır ve kızarmış sıcak şinitzeller bu sos ile servis yapılır.

PATATESLİ EZME


Hava nasıl da sıcak bugün.Yavaş yavaş geçmeye başlayan gribimin üzerine böyle bir sıcak beni fazlasıyla halsiz bıraktı.Sabah 9.30 başlayan derslerim,akabinde 3 saatlik bir toplantı derken ancak eve geldim neyse ki kızım bugün biraz daha iyi hatta yavaş yavaş eski enerjisi yerine geliyor.Ben bunları yazarken o da yanımda Antonio Vivaldi'nin muhteşem 4 mevsim i ile dans ediyor. Ara ara dönüp O'na bakıp figürleri hakkında yorum yapmak zorundayım anlayacağınız:)) Bugünün tariflerine hafif bir salata ile başlayayım dedim...

MALZEMELER:

4 orta boy patates

250 gr süzme yoğurt

250 gr beyaz peynir (her zamanki gibi tercihim tam yağlı ezine)

1 limon

4 diş sarmısak

1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)

4-5 adet taze soğan (ince kıyılmış)

1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

1 kahve fincanı zeytinyağ

tuz

üzerini süslemek için:

zeytinyağ

kırmızı biber

maydanoz

YAPILIŞI:Patatesler iyice haşlanır,ılınınca soyulur ve derin bir kap içersine çatalla ezilir içine sırasıyla;rendelenmiş beyaz peynir ,rendelenmiş sarmısak,süzme yoğurt,1 limon suyu,ince kıyılmış yeşillikler, 1 kahve fincanı zeytinyağ,tuz ilave edilir ve tüm malzemeler güzelce karıştırılıp bir servis tabağına alınır üzerine biraz daha zeytinyağ gezdirilir , pul biber ve maydanoz ile süslenir.

3 Ekim 2007 Çarşamba

TOST EKMEKLERİ İLE MİNİ PİZZALAR


Bugünü saymayalım neredeyse bitiyor.Eh şunun şurasında bayrama yaklaşık bir hafta kaldı.Bu bayram hayli entesan hemen akabinde kardeşim evleniyor bayramda annemler yoklar.Ben ve kızım evimizde kuzenim Burak , eşi sevgili Suzan ve şeker ikiz yeğenlerim Duru&Dersu ..hayli eğleneceğiz üç gün boyunca.Haliyle şimdiden menüyü hazırlamam lazım.İlk olarak aklıma gelen mükellef bir bayram sabahı kahvaltısı ve bu kahvaltı içinde de minik kızlarımızın bayılacağı son derece pratik bir o kadar lezzetli mini pizzalar...Ne dersin Suzan'cım??Arife gecesi bence yatmadan hazırlayalım mini pizzaları,sabaha hazır olsun :))

MALZEMELER:

10 dilim tost ekmeği

4 çorba kaşığı zeytinyağ (ya da ince bir kat sürmek için tereyağ)

1 fiske tuz

2 çorba kaşığı hazır domates salçası (yoksa 2 kaşık ketçap)

5-6 dilim salam

4-5 adet uzun sosis

1/4 kangal sucuk

1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

2 domates

2 tatlı biber

YAPILIŞI:

Ekmekler büyükçe bir bardak ağzı ile daireler şeklinde kesilir ve yağlı kağıt döşenmiş tepsiye dizilir.Zeytinyağ,salça,tuz karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.Kaşar peyniri dışındaki malzemeler küp küp doğranıp ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirilir.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirilir.Fırın söndürülmeden tepsi çıkartılır kaşar rendesi mini pizzaların üzerine paylaştırılır,iki-üç dakika daha kaşarlar eriyene kadar sıcak fırında tutulur , sıcak servis yapılır.

ALİ NAZİK


Oldukça zor bir gündü.Okuldaki en yoğun günüm bu yıl çarşamba günleri.Ders sayım fazla, nöbetim var, 40 dakikada bir dört kat yukarı çık, in , atelyeye koştur,bir yandan ilaç desteği ile atlatmaya çalıştığım ama bana inatla direnen grip...Tam daha kötüsü olamaz derken eve geldim ki kızım daha beter grip neyse akşama doğru iyileşti.Kendimi daha iyi hissetmek için benimsediğim tek terapi yöntemim elbette yemek yapmak.Manisa'nın o inanılmaz lezzetteki bostan patlıcanlarının zamanının geçmesine çok az kaldı.Bu son demleri iyi değerlendirmek lazım ,yanii..en lezzetlisinden bir ALİ NAZİK lazım...

MALZEMELER:

4 adet iri bostan patlıcan

1 kg süzme yoğurt

5 diş sarmısak

tuz

karabiber

pul biber

1/2 kg kuzu kıyma

1 yemek kaşığı margarin

üzerine dökmek için tereyağlı pul biber

YAPILIŞI:

Patlıcanlar ocakta iyice közlenir.(bir çok kişi közleme işini temizliğinin kolay olmasu,ı bakımından fırında ya da elektrikli ocak üzerinde yapıyor ama bence ateşte közlenen patlıcanın lezzeti başka)Kabukları soyulur ve içleri bir kaba alınır,çatalla ezilir.Sarmısaklar rendelenerek biraz tuz ile süzme yoğurtla karıştırılır,patlıcan ezmesine ilave edilir ve iyice harmanlanarak yayvan bir servis tabağına yerleştirilir.Bu arada bir tavada bir yemek kaşığı margarin ile kıyma kavrulur,tuz , karabiber,pul biber ilave edilir biraz soğuyunca patlıcanın üzerine kaşıkla yerleştirilir en son olarak yaklaşık bir yemek kaşığı kadar tereyağ ve biraz pul biber kızdırılıp kıymanın ve patlıcanların üzerine gezdirilir. (Bu tarifte yer alan kıyma kavurması yerine arzu ederseniz kuzu veya tavuk beyaz eti ile yaptığınız soteyi de kullanabilirsiniz)


2 Ekim 2007 Salı

WOLFGANG USULÜ PATATES




Şimdi bu ne demek?Kim bu adam?Efendim öncelikle biraz kısa bilgi.Yukarıda resmini gördüğünüz adam;yaşayan bir efsane,tüm zamanların en yaratıcı,en mükemmel,en yetenekli, en , en , en insanı,aşçısı.1949 senesinde Avusturya'da dünyaya gelmiş Wofgang Puck.Amerika da sayısız restaurant zinciri sahibi olmakla beraber,mesela Oscar törenleri bile söz konusu olduğunda O olmadan bir Oscar töreni sonrası partisi bile düşünülemez bir çok dünyaca ünlü aktör ve aktris tarafından.Yine mesela; Tüm zamanların en iyi aktörlerinden biri olan Sidney Poitier eğer O'nun eli değmezse dışarıda yemek yemez , Opraf Winfrey o meşhur davetlerini Wolfgang Puck ile gerçekleştiremeyecekse iptal bile eder organizasyonunu.Bu örnekler uzayıp gider , O'nu anlatmaya sayfalar yetmez.Gerçek bir duayen.İşte bu tarif O'nunla tanışmama sebep oldu.Uzun süre önve tv de bu kır saçlı,karşıdan bakınca hiç de iddialı görünmeyen hatta hayli sıradan görünen adam benim için gerçek bir idol.Kendisi bu tarifi sadece "patates" diye adlandırmıştı,benim için ise O'nun elini değdirdiği herşey "Wofgang usulü..."diye başlar.Teşekkürler Wofgang iyiki varsın , hep var ol.


MALZEMELER:


4 büyük boy patates


200 ml krema


2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


4 uzun sosis


8 kalın dilim salam


3 yemek kaşığı tereyağ


tuz


karabiber


YAPILIŞI:


Patatesler kabukları ile çok yumuşatmadan haşlanır.Bu arada salamlar uzun şeritler,sosisler ince halkalar halinde doğranır.Küçük bir tavada bir yemek kaşığı tereyağ ile sosis ve salamlar hafif kavrulur,bir kaba alınır.Kavrulan salam-sosislerin üzerine;krema,tuz,karabiber , bir su bardağı kaşar rendesi, iki yemek kaşığı tereyağ ilave edilir.Haşlanmış olan patatesler tencereden alınır üst bölümlerini fazla zedelemeden yatay bir şekilde bir kapak alınır.Bir çorba kaşığı yardımı ile patatesin içi güzelce oyularak çıkartılır.Dört patatesin sadece ikisinin çıkan içleri ezilerek kasedeki salamlı karışıma eklenir güzelce harmanlanır ve boş çanaklar şeklinde duran patateslerin içlerine tekrar doldurulur.Kalan bir su bardağı kaşar peyniri rendesi dört adet patatesin üzerine paylaştırılır,son olarak daha önce çıkartılan kapaklar da yan olarak patateslerin üzerlerine yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar eriyip , biraz kızarana kadar tutulur,sıcak servis yapılır.( Eğer isterseniz yukarıdaki karışımı tekrar patateslerin içine doldurmadan küçük fırın kaplarında da yapabilirsiniz.)

TAVUKLU İÇ PİLAV


Eh madem "kimyonlu sahan köftesi" servis öneri olarak patates püresi ya da pilav dedim o halde tarifleri de eklemek lazım.Dün "mutfak sihirbazım" bay Taylor'un kremalı patates püresinin tarifini yazmıştım isteyenler hemen deneyebilirler.Yok "pilav ile servis yapmak istiyorum" diyorsanız en sevdiğim pilav çeşitlerinden biri olan tavuklu iç pilav gerçekten çok lezzetli...

MALZEMELER:

2 bardak pirinç

2 bardak tavuk suyu

5 yemek kaşığı tereyağ ( ya da margarin )

1 adet orta boy soğan

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tavuk göğsü

1 çorba kaşığı dolmalık fıstık

1 çorba kaşığı kuş üzümü

1/2 demet dereotu

1er çay kaşığı tuz , karabiber , yenibahar

YAPILIŞI:

Bir tencereye tereyağ konur , eriyince fıstıklar ilave edilir ve hafif kavrulmaya bırakılır.Soğan rendelenir ya da çok küçük doğranır fıstıklara ilave edilir kavrulur.Küçük lokmalar halinde doğranmış tavuk göğüs etleri eklenir kapak kapatılır tavuk kendi suyunu salıp çekene ve biraz kızarana kadar pişirilir.Daha sonra sırayla kuş üzümü,tuz,karabiber,yenibahar,pirinç ilave edilir çok kısa bir süre karıştırılarak pirincin yağı çekmesi sağlanır en son tavuk suyu ve şeker eklenir kapak kapatılır çok kısık ateşte pilavın pişmesi sağlanır.Altı kapatıldıktan hemen sonra üzerine ince kıyılmış dereotu serpilir ve sıcak servis yapılır.

KİMYONLU SAHAN KÖFTESİ


Düşündüm de çorba ile başladım bari bugünün menüsünü tamamlayayım dedim.Hangimiz köfte çeşitlerini sevmeyiz ki ? Hatta doğru soru şu mu olmalı? Köfteyi bizim kadar seven başka bir toplum var mı?Bilirsiniz her bölgenin bir kebap çeşidi vardır ve bu çeşitlerin çoğu farklı tekniklerle yapılmış köfte çeşitleridi.Adana kebap,Urfa kebap,Akçaabat köfte,İnegöl köfte , İzmir köfte vs vs ...Veeee elbette , şüphesiz ,bir numara ,köftelerin lordu "MANİSA KEBAP"... Neyse bir ara onuda yazacağım.Şimdilik buyrun akşam yemeği için sahan köftesine...

MALZEMELER:

500 gr kıyma (dana - kuzu karışık)

1 yumurta

1 soğan (rendelenmiş)

3-4 dilim bayat ekmek (suda ıslatılıp sıkılmış)

1 çorba kaşığı zeytinyağ

1,5 tatlı kaşığı kimyon

tuz

karabiber

3 çorba kaşığı margarin

1 bardak sıcak su

YAPILIŞI:

Margarin ve sıcak su dışındaki tüm malzemeler derince bir kap içersinde güzelce yoğrulur , yuvarlak ve yassı köfteler yapılır.Margarin kapaklı bir tavada eritilir ( var ise kapaklı bakır bir tava ya da tencere tercih etmenizi öneririm) Köftelerin her iki yüzü güzelce kızartılır en son olarak sıcak su ilave edilir kapak kapatılır kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirilir sıcak servis yapılır.(ben patates püresi ya da pilav ile servis yapmayı tercih ediyorum)

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI


Havalar da daha soğumadı, hatta sıcak bile diyebiliriz ama bir grip salgını ki , bir soğuk algınlığı krizi yaşanıyor ki sormayın gitsin.Evde beş gün önce ben,iki gün önce annem,bugün itibariyle de kızım Hanze Iraz grip olduk.Okula gittim sevgili branşdaşım , atelye komşum Serpil de kireç gibi bir yüzle geldi,boğaz ağrısından konuşamıyor bile.Berbat bir hastalık bu ne derler bilirsiniz "grip ilaç ile bir haftada,istirahat ile yedi günde geçer" iyi , güzel de dinlenmek , sürekli istirahat imkanı keşke bu kadar kolay olsa.İyisi mi kendimizi iyi hissettirecek bir şeyler yiyip, içmeli. Kendimce ilk tavsiyem sıcak bitki çayı ( ki hiç ama hiç sevmem fakaaatt..) sevgili dostum Bengü geçen sene bana şiddetle "DEREN-KIŞ KEYFİ" çayını önermişti , bitki çaylarını hiç sevmediğimi bildiği halde ısrarla.Israrında bir hikmet vardır bilge arkadaşımın diyerek denedim ve gerçekten her kış alışkanlık olusturabilecek kadar güzel olduğunu farkettim.Mutlaka deneyin derim.Diğer önerim ise tabii ki sıcak sağlıklı bir çorba çeşidi....

MALZEMELER:

3 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin

4 orta boy domates (rendelenmiş)

1 yemek kaşığı hazır domates salçası

2 yemek kaşığı tepeleme un

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 su bardağı süt

3-4 su bardağı su

üzerine serpmek için kaşar rendesi

YAPILIŞI:

Domatesler derince bir kaseye rendelenir,salça,tuz,karabiber eklenip karıştırılır.Bir tencereye tereyağ konur ve eritilir,eriyince un ilave edilir ve kısık ateşte bir kaç dakika çırpma teli ile sarartılır.Ardından kasede bekleyen domates karışımı ilave edilir ve orta ateşte çırpma teli ile devamlı karıştırılarak beş dakika daha pişirilir yavaş yavaş su ilave edilmeye başlanır (çorba tamamen pişene kadar tüm aşamalarda sürekli karıştırılması gerekiyor) Boza kıvamına gelince bira bardak süt ileve edilir ve kaynatılır.(kıvamı size ağır gelirse,istediğiniz kıvama gelen kadar su ilave edebilirsiniz ancak çok sulu olmasını önermiyorum)Kaynadıktan sonra ocaktan alınır kaselere paylaştırılıp servis yapılırken üzerine birer kaşık kaşar rendesi serpiliri (ben ocaktan aldıktan sonra bir kaç dk el blendırı ile pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpıyorum size de öneririm.)

1 Ekim 2007 Pazartesi

HALEP KURABİYESİ


Okulda ne zaman biraz acıksak kime başvuracağımızı biliriz:))Biliriz ki sevgili arkadaşımız Ferhan mutlaka yanında kurabiye,börek,poğaça,peynir,simit .. birşeyler getirmiştir.İki sene kadar önce yine atıştırmalık getirdiği bu muhteşem kurabiye (-ki her zaman dediğim gibi ben tatlı sevmem.Düşünün artık ben bile muhteşem diyorsam...) aklımızı başımızdan aldı.On dakikalık teneffüste hepimiz yazdık tarifi.Ellerine sağlık Ferhan'cıımmm.Yarın sabah görüşmek üzere...

MALZEMELER:

1 paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin (mutlaka klasik sana)

1 yemek kaşığı pudra şekeri

3 adet damla sakızı (1 tatlı kaşığı toz şeker ile dövülmüş)

3 adet dövülmüş karanfil

3 su bardağı un

üzerine serpmek için bol pudra şekeri

YAPILIŞI:

Üzerine serpmek için ayrılan pudra şekeri dışındaki tüm malzemeler en az 15 dk boyunca yoğrulur.(unu ilave ederken önce 2,5 su bardağı koyun eğer kıvamı biraz yumuşak gelirse kalan 1/2 bardağı da ilave din.Ben yaptığımda sonlara doğru kalan unu da ekliyorum.Ayrıca kullandığınız bardak max 200 ml lik bardaklardan olsun)Hamur uzun süre yoğrularak iyice özleştikten sonra kurabiyeleri dizeceğiniz tepsiyi unlayın (yağ sürmemeniz gerekiyor)Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın,elinizde yuvarlayıp, bastırmadan küçük toplar halinde tepsiye aralıklı olarak dizin.Önceden ısıtılmış 175 derece fırına koyun kabarıp hafif pembeleşince hemen çıkartın ve biraz soğuyunca üzerine bol pudra şekeri serpin.

SICAK SOSLU KANEPE











Eskişehir'de öğrenci iken teyzem Gediz'in bir yemek daveti için uyguladığı bu sıcak kanepe inanılmaz hoşuma gitmişti.Çok uzun zamandır yapmadığımı hatta unuttuğumu farkettim.Sanırım bayramda misafirlerim için hoş bir lezzet farkı yaratacak...
MALZEMELER:
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
5 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı ketçap
1 kahve fincanı süt
birer tutam; karabiber,kekik,tuz,pul biber
10 dilim tost ekmeği
YAPILIŞI:
Tost ekmeği dışındaki tüm malzemeler derin bir kase içersinde karıştırılır.Her bir dilimin üzerine yaklaşık bir yemek kaşığı kadar sürülür,önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5-10 dk üzerleri hafif kızarıp, kabuk bağlayıncaya kadar tutulup sıcak servis yapılır.

KREMALI PATATES PÜRESİ




Yıllardır ne zaman herhangi bir köfte çeşidi ya da şinitzel ya da ızgara ya da değişik soslar içinde tavuk vs vs.. yapsam mutlaka yanına garnitür olarak patates püresi eklerdim.Ve nedense; yaz ise püreyi zeytinyağ,kış ise tereyağ ile yapardım.Ne zamanki sevgili Taylor son derece basit , basit olduğu kadar da lezzetli bu "kremalı patates püresi"ni home tv ekranından bana ulaştırdı , o zamandan beri bildiğim tüm tarifleri bir kenara attım ve vazgeçilmezim olarak bunu benimsedim.Uygulayın ve afiyetle tadın dostlarım...Ve son olarak yemek resimlerimi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz,sevinç duyarım:))


MALZEMELER:


4-5 adet orta büyüklükte patates


1 tatlı kaşığı tuz


haşlarken patateslerin üzerini örtecek kadar su


1 kutu (200 ml.) krema


100 gr tereyağ.


YAPILIŞI:


Patatesler soyulur ve iri lokmalar halinde doğranır.Bir tencereye tuz ve üzerlerini örtecek kadar su ilavesi ile, konur orta ateşte haşlanmaya bırakılır.Bu arada bir kaserolün içine krema ve tereyağ konur,kısık ateşte karıştırılarak pişirilir.Haşlanmış sıcak patatesler derince bir kaba alınır,1 tatlı kaşığı tuz ve tereyağlı krema ilavesi ile yavaş yavaş macun kıvamına gelene kadar ezilir.(Şimdi;Taylor özellikle krema ve tereyağın bir arada pişmesinin çok önemli olduğunu ayrı ayrı patatese ilave edildiği takdirde lezzetin ve kıvamın çok değişeceğini söylemişti.Sırf "belki de yanılıyor"kuşkumdan ötütü bir kez bunu denedim ve evet Taylor çok haklıymış.Saptadığım iki fark şunlar; 1-) tereyağ tadı hemen hemen kayboluyor 2-) patates püresinin pürüzsüz kıvamını yakalamak mümkün olmuyor. Bu sebeple ne olursa olsun tarifi birebir uygulayın derim. İvedilikle :))


SARMISAKLI EKMEK-3


İsmini hatırlayamadığım İtalyan gurme bayan;çok teşekkür ederim bu hoş lezzet için:))

MALZEMELER:

kişi sayısına göre dilimlenmiş francala ekmek

2-3 yemek kaşığı tereyağ

2- diş sarmısak

1 su bardağı iri doğranmış taze kaşar peyniri

1 tatlı kaşığı kuru biberiye

arzu ederseniz üzerlerine serpmek için toz kırmızı biber

YAPILIŞI:

Tereyağ,sarmısak,kaşar peyniri,biberiye mutfak robotunda kıyılarak macun haline getirilir ve ekmek dilimlerinin üzerine ince bir tabaka halinde sürülerek önceden 200 derecede ısıtılmış kızgın fırında 5 dk kadar kızartılarak sıcak servis yapılır.

SARMISAKLI EKMEK-2







Ve "bay mutfak sihirbazı" Taylor'un tarifi...


MALZEMELER:


10-15 adet tost ekmeği dilimleri


1 çay bardağı zeytinyağ


2 diş sarmısak (ortadan ikiye bölünmüş)


tuz


SALATASI:


150-200 gr küp doğranmış beyaz peynir (ben tam yağlı ezine tercih ediyorum)


1 adet küp doğranmış domates


1 çay kaşığı kuru fesleğen


10 adet çekirdekleri çıkartılıp doğranmış siyah zeytin


10 adet çekirdekleri çıkartılıp doğranmış yeşil zeytin


2-3 yemek kaşığı zeytinyağ


YAPILIŞI:


Ekmek dilimlerinin üzerine bir fırça yardımı ile zeytinyağ sürülüp,önceden ısıtılımış kızgın fırında biraz kızartılır.Çıkar çıkmaz üzrlerine sarmısak sürülür.Ayrı bir kasede tüm salata malzemeleri karıştırılır.Servis yaparken ekmek dilimlerinin üzerine birer kaşık salata konur.

SARMISAKLI EKMEK-1


Nasıl da atlamışım bu tarifi yazmayı..Halbuki en sevdiğim tatlardan biridir sarmısaklı ekmek. Her şeyin yanına yakışır.Garip değilmi ? Pizza bile yiyecek olsak ( ki hamur işlerinin kralı) çoğumuz sarmısaklı ekmek ilavesi teklifine karşı koyamayız.Her zamanki gibi Home tv den aldığım 3 ayrı tarifi ekleyeceğim.Bir tanesi sevgili gurmem Rachel Ray , diğeri sihirbaz diye nitelendirebileceğim Taylor, son ekleyeceğim tarif ise adını hatırlayamadığım İtalyan bir gurme bayan...

MALZEMELER:

10-15 adet tost ekmeği dilimleri

1 kahve fincanı zeytinyağ

1 yemek kaşığı tereyağ

3-4 diş rendelenmiş sarmısak

1 su bardağı rendelenmiş peynir ( kaşar ya da tulum)

YAPILIŞI:

Küçük bir tavaya zeytinyağ,tereyağ,ve sarmısak konur ve yağ eriyip karışana kadar biraz kaynatılır.Daha sonra tost ekmeklerinin üzerine bir fırça yardıyla sürülür ve fırının ızgara bölümüne konularak , ekmeklerin kenarları biraz kızarana dek tutulur.Fırın söndürülmeden çıkartılır ve her birinin üzrüne biraz rendelenmiş peynir serpilir, peynirler eriyene kadar tekrar ızgarada tutulup sıcak servis yapılır.

MİDYELİ PİLAV


Midye dolma ; tarifsiz bir lezzet , yerken doyma hissimi kaybettiğim olağanüstü bir tat.Cumartesi günü Canan,ben, Jale İzmir de son bir kez daha midye dolma ziyafeti çektik kendimize.Canan'cım belki Bahamalar da midye dolma bulamıyorsun ama donmuş ya da konserve midye bulabilirsen bu tarifi aynen uygula.Elbette yol üzerindeki o salaş tablalarda yediğimiz lezzeti aynen yakalamak biraz zor ama inan ona çok yakın bir tat elde edeceksin.

MALZEMELER:

25-30 adet midye içi

3 kuru soğan

2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

1 çorba kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı hazır domates salçası

1 su bardağı pirinç

1/2 su bardağı zeytinyağ

tuz

karabiber

yenibahar

1/2 demet ince kıyılmış dereotu

YAPILIŞI:

Bir tencereye zeytinyağ konur ve hafif kızınca küçük küçük doğranmış soğanlar ilave edilip, karıştırılarak pembeleştirilir.Dolmalık fıstıklar ilave edilir biraz daha kavrulur.Daha sonra sırayla pirinç, kuş üzümü, yenibahar, tuz, karabiber, salça eklenir biraz daha hafif ateşte kavrulup bir su bardağı su ve midyeler ilave edilir kısık ateşte pirinçler iyice suyunu çekene kadar pişirilir.Sıcakken üzerine kıyılmış dereotu serpilerek servis yapılır.Arzu edilirse servis sırasında üzerine limon suyu da ekleyebilirsiniz.

SALATA


Canım dostum, benim güzel çocukluk arkadaşım Canan; umduğumuzdan daha önce gidiyor.Ah Canan'cım gelmen çok güzel ama her gidişin boğazıma bir greyfurtun gelip oturmasına sebep oluyor.Gitmek elbette zor ama inan gidenin ardından bakmak daha zor.Canım arkadaşıma bugün bir kez daha kısır yaptım.Ama bu kez (çok sevdiğini bildiğim için ) yanına bir de salata ilave ettim.Çok sevdi ve "nasıl yaptın" diye defalarca sordu , ben de "blogumda görürsün"dedim hiç vakit kaybetmeden yazıyorum...

MALZEMELER:

1/2 kıvırcık marul

1/4 kırmızı lahana

1/2 demet maydanoz

1/2 demet taze nane

1/2 demet dereotu

1 kırmızı soğan

1 havuç

1 limon

1 fincan zeytinyağ

1 su bardağı sirke (üzüm yada elma sirkesi elinizde hangisi varsa)

1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Öncelikle kırmızı lahana ince ince kıyılır ve tuz ile kısa bir süre ovulduktan sonra güzelce yıkanır ve süzülür.Hiç vakit kaybetmeden derince bir kaseye konur,üzerine bir su bardağı sirke boşaltılır ve en az 3-4 saat bekletilir.Bu sürenin sonunda lahanalar kaseden alınır el ile sıkılarak süzülür ve bir salata kabına yerleştirilir. Tüm yeşillikler ince ince kıyılır,havuç rendelenir,soğan küçük küçük doğranır ve hepsi lahana ile harmanlanır.Üzerine bir limon suyu , zeytinyağ ve tuz ilave edilip karıştırılır.