Follow by Email

26 Eylül 2007 Çarşamba

PİŞİ


Oldukça yoğun geçen günler sebebi ile uzun süredir hiç tarif ekleyemedim.Şimdi fırsat buldum. Mmm özlemişim sayfamı.Kardeşimin düğün tarihi yaklaştıkça telaşımız arttı.Neyse hep böyle güzel durumların yaşanması temennisi ile dün uyguladığım Manisa'lıların en meşhur hamur işi tariflerinden olan pişiyi eklemek istedim.Çok ama çok güzel bir tarif olmakla beraber yine de çok sık yapmamak lazım hayli ağır çünkü.Bazıları pişiyi hazır ekmek hamurundan yapar ama ben size kendi hamur ölçümü vereceğim.Mutlaka uygulayın derim:)) Eh ne de olsa hamur işi,daha fazla söze gerek varmı ? : )))

HAMUR MALZEMELERİ:

1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

75 gr erimiş margarin

1 küçük paket yaşmaya (yoksa 1 çorba kaşığı kuru maya)

aldığı kadar un

İÇ HARÇ MALZEMELERİ:


Kıymalı harç:

300 gr dana kıyma

1 büyük kuru soğan

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

tuz

karabiber

1 yemek kaşığı margarin


Peynirli harç:

300 gr rendelenmiş tulum peyniri ( ya da beyaz peynir )

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

1 büyük soğan

1 yemek kaşığı margarin

karabiber


Kızartmak için sıvı yağ


YAPILIŞI:Ön hazırlık olarak bir tavada bir yemek kaşığı margarin eritilir,ince kıyılmış bir büyük soğan hafif sotelenir biraz soğuyunca derin bir kaseye rendelenmiş peynirin üzerine ilave edilir.İnce kıyılmış maydanoz ve karabiber eklendikten sonra iyice karıştırılır.Aynı şekilde bir tavaya ince kıyılmış soğan ve margarin konur biraz sotelenir daha sonra kıyma ilave edilip yakmadan güzelce kavrulur.Tuz , karabiber ilavesinden sonra ocaktan alınır ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilir,karıştırılır.Derin bir yoğurma kabına ılık süt, şeker ve maya konur el ile maya iyice eritilir.Maya eridikten sonra su,erimiş margarin,tuz ilave edilip aldığı kadar un ile ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edilir ve bir kaç saat mayalanması için bekletilir.(hamur iki misli kabarmalıdır)Kabaran hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır el ile fincan tabağı büyüklüğünde yassı parçalar açılır ortasına iç harç konur , kapatılır , kenarlarının düzgün olması için bir fincan tabağı ya da rulet ile yanları kesilir ve kızgın yağda kızartılıp sıcak servis yapılır.


17 Eylül 2007 Pazartesi

ÇİN YEMEĞİ


Beni yakından tanıyanlara sırf bu tarifin başlığı bile tuhaf gelecektir.Ben ve "çin yemeği" , "çin mutfağı" :((Evet aslında malzeme,pişirme teknikleri,sunum vs vs seçimleri bakımından sanırım bana en uzak mutfaklardan birisidir çin mutfağı.Fakat çok uzun yıllar önce TRT de iddiasız bir yemek programından alıp içgüdülerime uyarak denediğim bu yemek gerçekten çok hoşuma gitmişti.Sağlıklı yemek yemeyi tercih eden arkadaşlarım için bu tarif...

MALZEMELER:

400 gr bonfile ya da biftek eti

1 çay bardağı kırmızı şarap

2 yemek kaşığı soya sosu

1 çay bardağı mısırözü yağı

400 gr brokoli

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

1 fincan su

YAPILIŞI:Dana eti ince şeritler halinde doğranır.Bir kasede şarap ve soya sosu karıştırılır etler bu karşımda minimum 1 saat bekletilir. Var ise bir vok ya da bir tava içine öncelikle yağ konur biraz ısınınca etler içine ilave edilir ve yüksek ateşte 5 dk kadar pişirilir.Etler daha sonra ayrı bir tabağa alınır,bekletilir.İri parçalara ayrılmış brokoli ve 1 fincan su içinde eritilmiş şeker tavaya konur , brokoliler yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak pişirilir.En son,etler tuz ilavesi ile tekrar tavaya konup 2 dakika daha pişirilir ve sıcak servis yapılır

**Tabii bu yemek bana göre fazla sağlıklı olduğu için yanında patates kızartması ile servis yapmıştım.Siz nasıl tercih ederseniz.Benimki sadece bir öneri :))

PİZZA


Tanrım pizza; sabah,öğle akşam,ikindi,kuşluk,sabaha karşı 03,04.....her an, her ruh halinde tüketebileceğim ,durup durup İtalyanlara (içimden de olsa) şükranlarımı sunmama neden olan olağanüstü hamur işleri ötesi hamur işi.Tüm dostlar; bence bırakın işi gücü , akşama ne menü düşündünüz bilmiyorum ama aşağıda vereceğim tarifi aynen uygulayın.Ve fakat sakın ola ki işin kolayına kaçıp hazır ekmek hamuru vs almayın birebir aşağıdaki tarif olsun.Bir de böyle deneyin.Garanti veriyorum sizde bu tarifi uygulayıp yedikten sonra , italyanlara daha bir sempati duyacaksınız....

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

5 su bardağı un(elinizdeki en küçük su bardağını yada büyük boy çay bardağı kullanın)

1 yumurta

1 tatlı kaşığı bira mayası (yaş ya da kuru)

1,5 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

125 gr margarin (dışarıda yumuşamış)

HAMUR ÜZERİNE SOS İÇİN:

2 yemek kaşığı hazır domates salçası (yoksa 4 yemek kaşığı ketçap)

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ

ÜST MALZEMELER:

15-20 ince dilim salam

10-15 adet halka halinde doğranmış sosis

1/2 kangal ince halka halinde doğranmış sucuk

2- adet ince doğranmış mantar

2 adet küp doğranmış domates

2 adet ince kıyılmış yeşil biber

15-20 adet çekirdekleri çıkartılıp ortadan ikiye bölünmüş siyah ya da yeşil zeytin (ya da her ikisi birden)

1 tatlı kaşığı kuru kekik

1 yemek kaşığ kadar tereyağ (katı halde olup,pizzanın enüstüne doğranacak)

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

YAPILIŞI:

Derin bir kap içersine un elenir,ortası açılıp şekerli ılık süt ile ezilmiş bira mayası,margarin,yumurta,tuz konup yumuşak bir hamur yapılır.Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak (hamur iki misli kabarana kadar)mayalandırılır.Bu arada bir kase içersinde domates salçası,süt,kaşar rendesi,erimiş tereyağ çırpılır.En büyük boy fırın tepsisi yağlanır,hamur önce merdane ile açılır ve tepsiye yerleştirilir ve el ile tepsiye iyice yayılır.Hamurun üzerine salçalı sos el ile yayılır ve üzerine kesilmiş tüm şarküteri malzemeleri,domates,biber,mantar,zeytin dizilip en son 1 yemek kaşığı katı tereyağ doğranırve kekik serpilir , önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kabarıp kızarana kadar pişirilir.Fırın söndürülür 1 su bardağı kaşar rendesi serpilip 4-5 dk daha sönmüş sıcak fırında tutulur ve sıcak servis yapılır.

KADIN BUDU KÖFTE


Çocukluğumda yemeğe davetli olduğumuz bir evde yediğim kadınbudu köfte kabusum olmuştu.Artık yapılışından mı,içindeki malzemeden mi neden bilmiyorum tek hatırladığım iki gün kadar hasta yattığım ve 34 yaşına kadar da ağzıma bir daha bu köfteyi koyamadığım.Ta ki geçen yıl Çeşme'de teyzem "kadın budu köfte" yapıp bana yıllar sonra tekrar tattırana kadar.O gün bugündür sık sık yapar oldum ve çok seviyorum.En güzel tarafı ister yemek , ister meze olarak sunulabilmesi.Ben tam tarif miktarını yazıyorum ancak çok gelirse siz yarısını da uygulayabilirsiniz.

MALZEMELER:

750 gr dana kıyma

2 soğan

3 çorba kaşığı pirinç

3 yumurta ( 1 tanesi köfte hamuruna,2 tanesi köfteyi kızartmak için)

yarım demek maydanoz (ince kıyılmış)

1 bardak mısırözü( ya da ayçiçek) yağı (kızartmak için)

4-5 çorba kaşığı galeta unu

tuz

karabiber

YAPILIŞI:

Ön hazırlık olarak pirinç bir süzgüde güzelce yıkanır ve 1 çay bardağından biraz eksik su ile kısık ateşte pişirilir.Bir tavaya soğanlar rendelenir ve kıymanın yarısı ile yağ koymadan kavrulur.Üzerine kalan çiğ kıyma,haşlanmış pirinç,maydanoz,tuz,karabiber,1 yumurta katılıp yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp oval ve yassı köfteler yapılır.Önce galeta ununa daha sonra yumurtaya bulanıp kızgın yağda kızartılır

*Bu tarifte ilk dikkat çeken her zaman alışkın olduğumuz (şinitzel usulü) sıranın değişmiş olması yani en son yumurtaya bulanması fakat kadınbudu köftenin usulü böyle.Birde bazen bu köfteyi yapanlar pirinç haşlamak yerine var olan pilavdan bir kaç kaşık ekleyebiliyorlar ki bu da lezzeti olumsuz etkileyen uygulamalardan biri.En son olarak da lütfen kıymanın yarısını mutlaka soğanla kavurun.Eğer tamamını çiğden koyarsanız lezzet tamamen değişir.Yemek olarak tüketmek istiyorsanız sıcak yemenizi tavsiye ederim , yok eğer meze olarak sunacaksanız bir tabağa temizlenmiş rokaları dizip,üzerine soğuk köfteleri ve limon dilimlerini yerleştirip servis yapabilirsiniz.

15 Eylül 2007 Cumartesi

TARÇINLI KARANFİLLİ BROWNIE


Bu arada bir kaç gün içinde Canan geliyor.Dünyanın (tam anlamıyla) taaa öbür ucundan Bahamalar dan.Şimdiden canım dostuma,çocukluk arkadaşıma neler hazırlasam diye düşünmeye başladım.Bilirim şimdi o benden bulgur işleri isteyecek ama yetmiyor bana , bişeyler daha yapmam lazım.Bir tanesi mutlaka bu aromalı brownie olacak.Gerisi ?? Bakalım bulacağız birşeyler.Canan cım biz Jale ile program yapmaya başladık bile hazır ol hayatım seni çok özledik....

MALZEMELER:

125 gr margarin

2 yumurta

2 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı dövülmüş karanfil

1,5 su bardağı yoğurt

1,5 su bardağı toz şeker

1 kahve fincanı kakao (mutlaka nestle kakao olmalı)

2 su bardağı un

arzuya göre süsleme için üstüne hindistan cevizi

YAPILIŞI:

Yumurtalar ve toz şeker yaklaşık 10 dakika,iyice kabarana kadar çırpılır.Üzerine (çıpmaya devam ederken) yoğurt,erimiş margarin,kakao,vanilya,karanfil,tarçın eklenir.Bu karışımdan 1/2 su bardağından 1 parmak kadar fazla ayrılır.Kalan karışıma 2 paket kabartma tozu ve un ilave edilir biraz daha çırpılır.Yağlanmış kalıba dökülür, önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir çıkar çıkmaz ayrılan sıvı karışım üzerine dökülür ve kek 5-10 dakika daha sönmüş sıcak fırında tutulur.Arzu edilirse servis yapmadan süsleme için hindistan cevizi serpilir.

YOĞURTLU TAVUK ÇORBASI


Hafif,lezzetli,çok besleyici ve aynı zamanda çok sağlıklı bir çorba tarifi daha...İftar başlangıcı olarak çok uygun bir seçim diyebilirim,annemin yaptığı en güzel çorba tariflerinden biri...

MALZEMELER:

1 tavuk but

50 gr tereyağ

2 yemek kaşığı un

5-6 bardak tavuk suyu

2 yumurta sarısı

1 kase yoğurt

tuz

karabiber

YAPILIŞI:

Tavuk bol su ile bir tencerede güzelce haşlanır beyaz eti ayrı bir yere tiftilir.Derin bir tencerede tereyağ eritilir ve un birkaç dakika sarartılır.Yavaş yavaş tavuk suyu ilave edilir(bu aşamada unun topaklanmaması için sürekli karıştırmalısınız)Ayrı bir yerde 2 yumurta sarısı ile yoğurt,tuz karabiber çırpılır ve sürekli karıştırılarak kaynamakta olan unlu suya ilave edilir.Son olarak tavuk etleri eklenir ve bir taşım daha kaynatılır.Arzu ederseniz servis yaparken üzerine ayrıca biberli ya da naneli kızdırılmış tereyağ da ilave edebilirsiniz.

PEYNİRLİ OTLU KEK


Manisa hala inatla sıcak.Daha ne kadar direnecek bilemiyorum bu inatcı hava ama ne kadar akşamları serin olsa da gündüz insanın biraz da olsa bayıltıyor.Jale'ciğimle mutat cumartesi aktivitelerimizi tamamladık yine bugün.Annesi , canım Mualla teyzem o inanılmaz becerikli elleriyle bana harika bir kolye yapmış birde..Hal böyle olunca , onlara ne zaman gitsem bana yaptığı inanılmaz lezzetteki "peynirli otlu kek" tarifini yazmak geldi içimden.Ellerine sağlık mualla teyzecim...

MALZEMELER:

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı zeytinyağ

2,5-3 su bardağı un

3 yumurta

3 patates (çok küçük doğranmış ya da rendelenmiş)

1 demet; nane,dereotu,maydonoz (ince kıyılmış)

15-20 adet siyah zeytin (ince kıyılmış )

1 paket kabartma tozu

200 gr peynir rendesi (tulum,kaşar beyaz..hangisini isterseniz)

1 adet ince kıyılmış yeşil biber

arzuya göre sosis yada sucuk da (küçük bir kase kadar)küçük doğrayıp koyabilirsiniz

YAPILIŞI:

Tüm malzeme derin bir kap içersinde tahta bir kaşıkla iyice karıtığından emin olana kadar harmanlanır,yağlamış tepsiye dökülür ve soğuk fırına sürülüp 175 derecede iyice kızarana kadar pişirilir.Ben bu keki ne zaman yapsam süre tutmadım,ince bir çubukla keki kontrol ederek ayarladım bu sebeple size de süre veremiyorum ama iyice kızardıktan ve çubukta temiz çıktıktan sonra fırını kapatıp keki 5 dk daha sönmüş sıcak fırında tutuyorum , tadı da kıvamı da gerçekten çok güzel oluyor.Kalıp içinde herhangi bir kural yok;ortası delik yada düz yuvarlak ya da dikdörtgen derin bir fırın kabı elinizde hangisi varsa kullanabilirsiniz.

14 Eylül 2007 Cuma

HİNDİSTAN CEVİZLİ ŞEKERPARE


Nihayet cuma oldukça yorucu bir haftaydı.Ama pazartesi belki çok daha yorucu bir dönem bizi bekliyor ve nihayet okullar tam anlamıyla açılıyor.Hepimize şimdiden hayırlı uğurlu olsun arkadaşlarım...Daha önce de söylemiştim aslında ben tatlı çeşitlerini pek sevmem ama zaman zaman benim de sanırım kan şekerim düşüyor ve canım tatlı istiyor.İşte bugün de öyle canımın tatlı çektiği günlerden ve uzun yıllardır yaptığım bir tarifi uygulamaya karar verdim.Özellikle şuruplu tatlı sevenler için ideal bir lezzet...

MALZEMELER:

2 yumurta

1 paket (250 gr) oda sıcaklığında margarin

1 paket kabartma tozu

1,5 çay bardağı hindistan cevizi

aldığı kadar un

ŞURUP:

3,5 su bardağı şeker

3 su bardağı su

1/2 limon suyu

YAPILIŞI:

Margarin,yumurta,hindistan cevizi iyice mıncıklanarak yoğrulur.Azar azar un ve kabartma tozu ilavesi ile kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edilir.Yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır elde yuvarlanır ve yağlanmış tepsiye dizilir,üzerlerine birer fındık (ya da ceviz) konur ve 175 derece fırında pişirilir.Bu arada şeker ve su hafif koyulaşana kadar kaynatılır indirmeden 5 dk önce 1/2 limon suyu sıkılır.Tatlılar fırından çıkınca hemen şurup dökülür ve sönmüş sıcak fırında 5 dk daha tatlıların şurubu çekmesi için bekletilir.(şurup ılık,tatlılar sıcak olmalıdır) Arzu edilirse üzerine bol hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.

13 Eylül 2007 Perşembe

EZO GELİN


Şüphesiz ramazan geldiğinde iftar sofralarının vazgeçilmez başlangıcı çorba çeşitleri ile olur.Yaz , kış demeden her mevsim ve her koşulda çorba çeşitleri en sevdiğim başlangıçlardır.Ancak çok fazla çeşit değil de bizim mutfağımızın değişmez nitelikteki , hatta türk mutfağının klasiklerinden sayabileceğimiz dört,beş çeşit çorbadır en sevdiklerim.Yıllar önce babam kültür bakanlığına bağlı çalışırken bana (yemek yapmaya merakımı çok iyi bildiği için) bakanlık tarafından kurulan bir heyetin,ülkenin dört bir yanını dolaşarak yerlerinde tadlarına varıp , tariflerinden derledikleri (tanrımmm..bundan daha güzel bir iş olabilirmi ?...) bir kitabı getirmişti.Bu kitapta yer alan "ezo gelin çorbası" tarifini denedikten sonra kolay kolay başka yerlerde , bu tarif dışında ilavelerle yapılanları (-ki çoğu tarifte içine pirinç,şehriye vs vs ilave ediliyor oysaki aslında böyle ilaveler yok) sevemedim.Bir de anadolu da yapılanı denemenizi istedim.. Kültür bakanlığından onaylıdır:))

MALZEMELER:

3/4 su bardağı kırmızı mercimek

1/4 su bardağı pilavlık bulgur

7 bardak et ya da tavuk suyu (yoksa su)

2 yemek kaşığı un

4 kaşık margarin

1 tatlı kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı nane

2 yemek kaşığı biber salçası (arzunuza göre acı ya da tatlı)

tuz
ÜZERİNE:

1 yemek kaşığı tereyağ

1 fiske pul biber

1 fiske nane

YAPILIŞI:Bulgur ve mercimek birlikte bir süzgeç içinde güzelce yıkanır ve 7 bardak et suyu ile pişirilir.Ayrı bir yerde margarin eritilir un ilave edilip hafif sarartılır.İçine 2 kaşık salça, nane , pulbiber eklenir.Pişen bulgurlu sudan azar azar bu karışıma ilave edilir , karıştırılır ve tekrar tencereye dökülüp karıştırılarak bir taşım daha kaynatılır.En son üzerine 1 kaşık tereyağ, nane , pulbiber kızdırılıp dökülür.Eğer çorba koyulaşırsa biraz daha su ilave edebilirsiniz.

12 Eylül 2007 Çarşamba

KABAK BORANİ







Yine meze,yine çok sevdiğim bir meze tarifi..Zaten bir tarifin içinde süzme yoğurt ya da ceviz görürsem ,gözüm kapalı yaparım bilirim ki muhteşemdir lezzeti...Gülay'cım bu tarif senin için :))



MALZEMELER:



2 adet orta boy kabak (rendelenmiş)



4 adet orta boy havuç (rendelenmiş)



4-5 diş sarmısak ( az tuz ile dövülmüş)



1 kase süzme yoğurt



1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz



2 çorba kaşığı mayonez



1/2 demet ince kıyılmış dereotu



1 çay bardağı zeytinyağ



Rendelenmiş havuç ve kabaklar zeytinyağda biraz kavrulur ve sularını çekene kadar iyice pişirilir.Soğuyunca diğer tüm malzemeler ile macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılır ve yayvan bir servis tabağında biraz daha zeytinyağ ile süslenerek servis yapılır.

11 Eylül 2007 Salı

ZEYTİN EZMESİ


Biz Manisa'lılar için zeytinin çok büyük bir önemi vardır.Hemen herkesin ailesi zeytin ile mutlaka ya uğraşmıştır ya da hala uğraşıyordur.Hatta bazı ailelerde evlerine zeytinyağları ve zeytinleri,kendi zeytinliklerinden geldiği için bunlara "ev yağı" , "ev zeytini" derler :) E tabi dışarıdan alınan başka hatta çok makbul değil ama kendi ağaçlarından gelen çok özel ve makbuldür.Benim için de zeytin çok önemli bir besin kaynağı çok farklı,çok özel bir lezzetdir.Her tür zeytin ezmesini çok severim ama şimdi vereceğim tarif benim denediğim bunca ezme içersinde en çok sevdiğim,mümkün olduğu kadar soframdan eksik etmemeye çalıştığım bir lezzet,üstelik yapımıda çok pratik ,en kısa sürede denemenizi tavsiye ederim.Belma'cım belki çekirdekleri ayıklarken biraz sıkılabilirsin ama mutlaka dene derim:)))...

MALZEMELER:

1 kase siyah zeytin

1 kase yeşil zeytin

2 diş sarmısak

1 fincan zeytinyağ

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kekik

1 çay kaşığı biberiye

YAPILIŞI:Küçük bir tavaya zeytinyağ ve ortadan ikiye bölünmüş sarmısaklar konur,hafif ateşte yağ ve sarmısaklar biraz ısıtılır.Daha sonra sarmısaklar yağın içinden alınarak atılır.Blendırın içine çekirdekleri çıkartılmış yeşil ve siyah zeytinler,zeytinyağ,baharatlar ilave edilir ve macun kıvamına gelinceye kadar öğütülür.Yaptığınız miktara göre;eğer az ise hemen tüketebilirsiniz ya da artarsa , miktarı fazla ise bir kavanozda buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

7 Eylül 2007 Cuma

TAVUK BURGER


Şüphesiz ne kadar uzak durmak istesek de fast food hemen hemen hepimizin birşekilde yemekten keyif aldığı bir yemek türü.Hamburgerin tarihi orta asya da tatarlar olarak bilinen türk toplumlarına kadar uzanır.Ancak asıl patlaması , 19.yüzyıl da ticaret amacı ile orta asya ya giden alman bir tüccarın tatarlarda gördüğü bu et çeşidini hamburg a getirip "hamburg bifteği"olarak sunması ve daha sonraları bir aşçının bu eti kızartıp birde ona "hamburg a ait"anlamına gelen "hamburger"adını vermesi ile olur.Sonuç? Malum işte günümüzün en büyük yemek problemi,sağlıksız beslenmenin tam karşılığı ,hatta sürekli tüketildiğinde sadece tüketen kişilere fazla kilolar olarak değil bir de üstüne ciddi sağlık problemleri ile geri dönüşü...Ben ne olursa olsun hamburgeri (elbette sınırlı oranlarda)belli markalardan( ki bunlarda tüm dünyada olduğu gibi "burger king"ve "mc donald's")tüketmeyi seviyorum yani bizim yerel kafelerimizde yapılan hamburger menüleri sevmiyorum.Nedenine gelince en özenli,en ehliyet sahibi şeflerin elinden çıkmış dahi olsa; hayır,üzgünüm ama beceremiyorlar,olmuyor.İstedikleri kadar iddialı olsunlar hala daha hamburgeri evlerimizde kızarttığımız köfte lezzeti ile karıştırıyorlar ve en önemlisi çok ince yapıyorlar ki az önce isimlerini saydığım markaların tüm menülerinin köfteleri alabildiğine kalın,ve bizimkiler gibi de kuru değildir.Gelelim benim çılgın amerika'lı gurme bayan Rachel Ray'den aldığım ve lezzetine hayran olduğum tavuk burger tarifine.Üzgünüm ama her ne kadar hamburger ortaya çıkış itibarı ile almanlara ait olursa olsun amerikalılar bu işte gerçekten bir numara , inkarın faydası yok...(sevgili Melek ; şefinize ilet lütfen o na söylemiştim, ben gerçekten bir gurmeyim diye.İşte kanıtı :))

MALZEMELER:

750 gr tavuk kıyması

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber(çok acı olması şart değil önemli olan tütsülenmiş o tadı elde etmek)

1 çay kaşığı karabiber

tuz

hazır ızgara baharatı (tüm orta ve büyük ölçekli marketlerde var)

1 küçük soğan rendesi

4 adet hamburger ekmeği (ben uno tercih ediyorum)

SOS:

3 yemek kaşığı mayonez

1 yemek kaşığı hardal

1 çay kaşığı kuru tarhun (tüm aktarlarda bulunuyor)

ARA MALZEMELER:

4 dilim tavuk jambon

4 dilim kaşar

4 dilim domates

4 yaprak marul

YAPILIŞI:

Köfte malzemelerinin hepsi güzelce karıştırılıp,yoğrulduktan sonra tüm harç 4 eşit parçaya bölünür.İki avuç arasında yuvarlanıp biraz yassıltılarak 4 büyük köfte elde edilir.Bir tavaya bir kaç kaşık zeytinyağ konur ve kızınca köftelerin her iki tarafıda güzelce kızartılır.Kızaran köfteler bir tabağa alınır aynı yağda jambonlar hafifçe kızartılır.Sos için gereken malzemeler bir kasede karıştırılır.Hamburger ekmeğinin üstüne 1 köfte , 1 dilim kızarmış jambon , 1 dilim kaşar , 1 dilim domates , 1 yaprak marul üstüste yerleştirilir.Ekmeğin üst kapağının içine 1 tatlı kaşığı kadar sos sürülür ve kapatılır.Arzu edilirse yanında patates kızartması ile servis yapılır.

4 Eylül 2007 Salı

SARMISAKLI KÖFTE


Daha önce de söylemiştim Adana,benim damak zevkime tam anlamıyla hitap eden şehirdi.1995 senesinde ilk Adana'ya gittiğim zamanlar tattığım muhteşem bir lezzetti sarmısaklı köfte.Ancak yapım aşamasında ki püf noktalarını tam bilmediğim için ilk zamanlar,ne zaman yapmaya teşebbüs etsem hep hüsranla sonuçlandı yani benim köfteler bulgur çorbasına dönüyordu.Yine pes etmemek adına yapmaya koyulduğum bir gün ,benim köfteler darmadağın oldu ve ben neredeyse ağlayacak kıvamda bir tencere dolusu dağılmış olan köfteleri süzüp çöpe dökerken ev telefonum çaldı ,arayan canım dostum BELMA.Hazin bir ses tonuyla o'na yaşadıklarımı anlatırken bana:sen aynen o hamuru yap içine de bir kaç kaşık kabarmış İRMİK ilave et bak bakalım sonuç ne olcak? dedi.İnat da bir murat ya hiç vakit kaybetmeden uyguladım ve sonuç tam istediğim gibiydi.Canım arkadaşım Belma çok ama çok özledim seni , umuyorum ki seneye geleceğim yanına,çok çok öpüyorum...

MALZEMELER:

1/2 kg köftelik ince bulgur

1 su bardağından 1 parmak eksik un

3-4 yemek kaşığı irmik

1 er çay kaşığı kimyon,tuz,karabiber,kırmızıbiber
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası

SOS:

2 kg domates(rendelenmiş)

1/2 su bardağından biraz fazla zeytinyağ

1 yemek kaşığı biber salçası

1 baş sarmısak(rendelenmiş)

tuz

pul biber

YAPILIŞI:

Bulgur derin bir kaba konur,üstüne irmik dışındaki malzemeler eklenir .İrmik, küçük bir kaseye konur , üzerine yarım su bardağı kadar kaynar su dökülür ve kabartılır. Kabaran irmik kaptaki malzemelerin üzerine konur ve yavaş yavaş yoğrulmaya başlanır,gerekirse el soğuk suya batırılarak yoğurmaya devam edilir ve köfte yapmaya uygun kıvamda bir hamur elde edilir.(hamur ne yumuşak ne sert olmalıdır)İstenilen kıvama gelince,fındık büyüklüğünde parçalar elde yuvarlanır,ortalarına parmakla bastırılıp çukurlar yapılır ve büyük bir tencerede kaynayan tuzlu su da haşlanır(hamurun kıvamına göre haşlama süresi 5 -10 dk arası sürüyor)Haşlanan köfteler zedelemeden dikkatlice kevgirle alınarak pişmiş , kısık ateşte sıcak duran sosun içinde 2 dk daha tutulur ve arzu edilirse üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis yapılır.

SOSUN YAPILIŞI:Domatesin tamamı bir kaba rendelenir.Genişce bir tava ya da büyük yayvan bir tencereye zeytinyağ konur,hafif kızınca rendelenmiş sarmısaklar eklenir biraz sarartılır daha sonra domates rendesi,salça,tuz,pul biber ilave edilip domatesler pişinceye kadar kaynatılır(sos tamamen piştiğinde susuz kalmamalıdır)

KIYMALI MUSKA BÖREĞİ




Eskişehir'de,öğrencilik yıllarımda en sevdiğim yemek çiğ börek'di.Hamur işlerinde,özellikle de çiğ börek söz konusu olduğunda bu kadar başarılı kaç şehir vardır ki?Şansıma en yakın arkadaşlarımın anneleri de bu işlerde hep çok marifetliydiler,sevgiyle anıyorum hepsini.Ama takdir edersiniz ki yapması çok da kolay değil yani zorluğu yapım aşamasının , pişme aşamasının uzunluğunda fakat şimdi size vereceğim tarif gerçek çiğ börek lezzetini pek de aratmayacak cinsten...Sevgili arkadaşım Bengü çok sever bu tarifi.Bengü cüm üçlü altın gecelerimiz ne zaman başlayacak?Söz her seferinde kıymalı muska börekleri benden,en kısa zamanda görüşmek üzere...


MALZEMELER:


4 adet yufka


250 gr.yağsız dana kıyma


1 büyük soğan (rendelenmiş)


1/2 demet ince kıyılmış maydanoz


tuz


karabiber


1 küçük çay bardağı ılık su


kızartmak için sıvıyağ(mısırözü kullanmanızı tavsiye ederim)


YAPILIŞI:Yufkalar üstüste konur ve yaklaşık 3 parmak eninde şeritlere bölünür.Bu arada rendelenmiş soğan, kıyma,maydanoz,tuz ,karabiber, su karıştırılır.Yufka şeritlerinden her birinin kenarına kıymalı harç konur ve muska şeklinde sarılır.Kenarları, açılmaması için hafifce ıslatılır.Kızgın yağda kızartılarak hemen servis yapılır...

3 Eylül 2007 Pazartesi

MERCİMEKLİ KÖFTE


Bu tarif benim için çok önemli , çok değer verdiğim ve sevdiğim iki insanımın çok çok sevdikleri bir yemek,meze türü.Biri, sevgili dostum,meslekdaşım Nilüfer;beş yıldır aynı okulda görev yapıyoruz ve ne zaman okul dışı bir arada olsak mutlaka yaparım o na mercimekli köfteyi.Diğer kişi ise kuzenim burağın eşi , sevgili suzan.15 yıllık sevgili dostum,sevgili gelinimiz,tatlı ikiz yeğenlerim Duru ve Dersu'nun güzel anneleri.Suzan üstelik benim mercimekli köftenin ismini değiştirip "update edilmiş mercimekli köfte" adını takan kişi.Şöyleki;yıllardır o na mercimekli köfte yaparım ancak bir kaç sene önce mercimekli köfte ile birlikte sunulan bir salata da ilave ettim bu tarife ve suzan a ilk yaptığımda, o na:güncellendi bu tarif artık, dedim.O da adını bu şekilde değiştirdi...

MALZEMELER:

2 su bardağı kırmızı mercimek

1,5 su bardağı köftelik bulgur

3 adet kuru soğan (küçük doğranmış)

4 su bardağı su

4 yemek kaşığı margarin

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kimyon

yarımşar demet ince kıyılmış dereotu ve maydanoz

6-7 adet ince kıyılmış taze soğan

1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası

SALATASI İÇİN:

8-10 adet ince kıyılmış taze soğan

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

1 tatlı kaşığı tepeleme sumak

1 kahve fincanından biraz eksik,zeytinyağ

1 limon suyu

tuz

YAPILIŞI:

Mercimek yıkanır ve 4 su bardağı soğuk su ile kısık ateşte iyice haşlanır.Sıcakken üzerine bulgur dökülür,karıştırılır ve ağzı kapalı olarak yaklaşık 15 dk kadar bulgurunda kabarması için bekletilir.Bu arada bir tavaya margarin konur,eriyince soğanlar ilave edilir ve hafif kavrulur,ocaktan indirmeden bir kaç dk önce salça ve tüm baharatlar ilave edilip bir kaç dk daha pişirilir ve kabarmış bulgur - mercimek karışımının üzerine dökülüp , bir tahta kaşık ile iyice karışması sağlanır.Son olarak ince kıyılmış maydanoz,taze soğan,dereotu ilave edilir.Avuç içinde oval köfteler yapılır ve bir servis tabağına dizilir.Salata için,maydanoz ve taze soğan ince ince kıyılır bir kasede sumak,zeytinyağ,limon suyu,tuz ile karıştırılır ve tabakta ki köfteler üzerine bu salata gezdirilerek servis yapılır.

MANGAL KÖFTE


Veee tabi ki mangal partisinin olmazsa olmazı mangal köfte, ilk fırsatta havalar çok soğumadan denemenizi tavsiye ederim..Malzeme miktarını azaltıp çoğaltmak elinizde.

MALZEMELER:

1 kg az yağlı dana kıyma

1/2 kg yağlı koyun kıyma

250 gr çekilmiş kuyruk yağı

1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası

1 yemek kaşığı tepeleme pul biber (bir kasede 1 çay bardağı su ile yarım saat bekletilecek)

1 tatlı kaşığı karabiber

tuz

YAPILIŞI:

Tüm malzeme en az 15-20 dk el ara ara ıslatılarak yoğrulur.Daha sonra avuç içi büyüklüğünde yassı köfteler yapılır ve mangal da pişirilir.( mangal yerine evdeki ızgaraları çok tavsiye etmiyorum,bir şekilde mangalda çok daha yumuşak ve lezzetli oluyor.Evlerdeki fırın ızgaralarında biraz sert olabiliyor)

ÇERKEZ TAVUĞU


Nihayet Eylül ayı,nihayet sonbahar geldi.Dedim ya , ne kadar sıcak olsa da havalar şu sıra,yine de sonbahara fazla direnemez ,az kaldı havalar serinleyecek ve rahat bir nefes alacağız.Hafta sonu kuzenlerle bir arada Foça'daydık.Minik bir mangal ziyafeti çektik kendimize, masa da ki en sevdiğim mezelerden biri olan çerkez tavuğunun tarifine gelelim şimdi.Öncelikle şunu belirtmek isterim ki çerkez tavuğunu çok sevmeme rağmen bir çok tarifinin uygulanışı alabildiğine zordur.Bu tarifin özelliği, yapılışının çok kolay ve yağ olarak da ceviz yağı yerine (-ki bir çok tarifte ceviz yağını çıkarmak gerekir) zeytinyağ kullanılması.

MALZEMELER:

1 büyük tavuk göğsü

1 fincan zeytinyağ

1 çay bardağı tavuk suyu

1 tatlı kaşığı pul biber

4-5 diş sarmısak

tuz
1 büyük kase ceviz

ÜZERİNE:

1/2 su bardağı zeytinyağ

1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI:

Tavuk küçük bir tencerede iyice yumuşayana kadar pişirilir.Derin ve plastik bir kap içersine sadece beyaz eti didilir,tavuk etinin üzerine ceviz(bütün olarak),sarmısak(herbiri ortadan ikiye bölünmüş), pul biber, tuz,zeytinyağ ve yavaş yavaş da tavuk suyu ileve edilerek ağır ağır havan eli ile tüm malzemeler dövülür.Macun kıvamına gelince yayvan bir tabağa alınır.Küçük bir kapta zeytinyağ ve pul biber ısıtılır ve sıcakken tavuğun üstüne gezdirilir.